Visie en Strategie

 

De wereldwijde economische vertraging is een belangrijk neerwaarts risico voor de grondstoffenmarkten in 2023. De vertragende productieactiviteit te midden van een zwakkere consumenten- en B2B-vraag, evenals zwakkere kapitaalinvesteringen als gevolg van hoge leenkosten en aanhoudende recessiezorgen, zullen naar verwachting de vraag naar energie- en metaalgrondstoffen dempen. Naarmate consumenten hun uitgaven terugschroeven te midden van de hoge inflatie, zullen voedselgrondstoffen ook te lijden hebben van een zwakkere vraag.

 

Aan de andere kant zou het verwachte herstel van de vraag uit China na het einde van zijn zero-COVID-beleid, de zachter dan verwachte landing van westerse economieën en potentiële verstoringen van het aanbod als gevolg van geopolitieke spanningen en extreme weersomstandigheden kunnen zorgen voor opwaartse druk voor de prijzen in alle grondstoffengroepen gedurende het jaar.

 

Bovendien, aangezien een verzwakkende Amerikaanse dollar de in Amerikaanse dollar luidende grondstoffen goedkoper maakt in niet-dollarvaluta's, zou de verwachte depreciatie van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de hoogtepunten van vorig jaar de vraag naar grondstoffen en de prijzen in 2023 kunnen stimuleren.