Investeren 2023

 

Energie prijzen versoepelen in 2023, maar meerdere opwaartse risico's blijven bestaan

De energieprijzen zullen in 2023 gemiddeld lager zijn dan vorig jaar, te midden van zwakkere wereldwijde vraagvooruitzichten en gezonde aanbodvooruitzichten.Volgens de schattingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal een gezonde groei van het olieaanbod in de VS, Canada, Brazilië, Noorwegen en Guyana naar verwachting de beperkte productie in Rusland en andere OPEC + -landen compenseren. Er zijn echter opwaartse risico's, waaronder een sterker dan verwachte vraag van de Chinese industrie. sector, vermindering van het wereldwijde aanbod en depreciatie van de Amerikaanse dollar. Bovendien kunnen extreme hittegolven de opwekking van waterkracht beperken en de vraag naar elektriciteit voor koeling stimuleren.

 

“De prijzen van metalen zullen naar verwachting stabiel blijven, maar onvoldoende aanbod blijft het belangrijkste risico”

De prijzen van de belangrijkste basismetalen zullen naar verwachting stijgen in Q1 2023. De heropening van de Chinese economie en de beter dan verwachte groei van de industriële sector in Europa ondersteunen grotendeels een snellere vraag naar groeimetalen. De depreciatie van de Amerikaanse dollar helpt ook om de vraag naar industriële metalen te stimuleren, omdat het voor internationale kopers goedkoper is om grondstoffen te kopen.

 

Ondanks de prijsstijging in Q1 2023 blijven de prijzen van metalen nog steeds lager dan in Q1 2022, omdat de wereldwijde voorraden zich herstelden na de eerste schok veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne. De prijzen van belangrijke metalen zullen naar verwachting stabiel blijven in 2023. Dit aangezien de zwakkere wereldwijde economische investeringsgroei en de vertraging in de bouwsector naar verwachting niet zullen opwegen tegen de positieve effecten aan de wereldwijde vraagzijde naar metalen en de prijzen zullen beperken.

 

Onvoldoende productievolumes van metalen zijn de grootste risicofactor voor prijsstabiliteit in 2023. Ondanks de aantrekkende vraag blijven de investeringen in nieuwe mijnbouwprojecten gematigd en kunnen ze voor bevoorradingsproblemen zorgen. Een van 's werelds grootste kopermijnwerkers, Freeport-McMoRan, merkte bijvoorbeeld op dat de mijnbouwindustrie niet genoeg investeringen heeft gepland om mogelijke verstoringen van de levering te voorkomen.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa gaf ook aan dat zijn voorraadniveaus in 2023 laag zullen blijven en mogelijk onvoldoende zijn om aan de vraag te voldoen als de economische groei in China versnelt.

 

Tekorten aan de non-ferrometalen zouden voor een groot deel schade toebrengen aan industrieën die zich richten op hernieuwbare energie en batterijproductie. Aanhoudende prijsdruk op staal en aluminium kan ook gevolgen hebben voor de automobiel-, lucht- en ruimtevaart-, machine- en bouwsector, die gemiddeld 2-6% van de totale kosten besteden aan basisijzer en staal en non-ferrometalen. Hogere prijzen van metalen zouden de bedrijfskosten verhogen en zullen waarschijnlijk de winstmarges van bedrijven onder druk zetten.